oneplus, teszt

OnePlus Nord2 tesztelés

A OnePlus Nord egy új korszak jele volt a OnePlus számára. Az egykor “csak zászlóshajókat” gyártó vállalat mostantól középkategóriás telefonokat készített. De az eredeti Nord azért volt ott, hogy megmutassa nekünk, a gyártó képes nagyszerű teljesítményt nyújtani egy olyan készülékben, amely kevesebb mint fele annyiba kerül, mint a csúcskészülékei.

2021-re a Nord visszatért, és ezúttal úgy tűnik, hogy a OnePlus drágább telefonjainak eladásait kívánja kannibalizálni. Van egy majdnem olyan zászlóshajó processzora, csúcs specifikációi és egy kényelmes árcédula is.

Design és külső kialakítás

Méretek: Súly: 189 g.
Felületek: Szürke Sierra, Kék Haze, Zöld Wood
Fröccsenésálló – de nincs IP-besorolás
A Nord 2-vel a OnePlus egy olyan középkategóriás telefont tervezett, amely úgy néz ki, mintha ugyanabba a családba tartozna, mint a OnePlus 9 és 9 Pro. A kameraház az, ami ezt teszi.

A két fő kamerát fémgyűrűk veszik körül, és a telefon hátoldalán lévő üveghez színben illeszkedő fém kiemelkedésben ülnek. Még fényes, lecsiszolt élekkel is rendelkezik. A Nord 2 sokkal rendezettebb és célratörőbb dizájnnal rendelkezik, mint az első Nordnak sikerült.

Az általános megjelenés tekintetében azonban nincs semmi, amiért igazán haza lehetne kiabálni. Ez nagyon is a szabványos 2021-es középkategóriás telefon, mivel a kijelző bal felső sarkában egy lyukasztós kamera van bélyegezve, vékony keretekkel három oldala körül, és az alsó szélén kissé vaskos “állal”.

Az előtte lévő Nord CE-vel ellentétben a OnePlus úgy döntött, hogy a Nord 2 jobb oldalán egy riasztási csúszókapcsolót helyez el. Ez lehetővé teszi a könnyű váltást a csengő, a csendes és a rezgő üzemmódok között. Valójában sok tekintetben nagyon hasonlít a zászlóshajó OnePlus 9-re.

A második generációs Nord is ugyanazt az anyagkombinációt használja, mint az első: egy műanyag keretet, amelyet elöl és hátul üveggel szendvicseznek. A különbségek minimálisak. Például a riasztási csúszka valamivel feljebb került a keretben, és a telefon teljes mérete valamivel kisebb.

Még mindig elég vaskos készülékről van szó, de nem érzem túlságosan kényelmetlenül a kezemben tartani vagy használni nap mint nap. Bár a mi készülékünk a “Blue Haze” színű volt, amely fényes és csúszós. Úgy tűnt, hogy bármilyen puha felületről – például a kanapé karfájáról – mindenféle bátorítás nélkül lecsúszik.

Az ujjlenyomatokat azonban nem vonzza annyira, ami egy fényes telefon esetében hatalmas bónusz. Nem tapasztaltuk, hogy túl gyakran kellett volna mikroszálas ruhával letörölnünk. Ráadásul, bár a telefon nem rendelkezik IP-besorolással a víz és a por behatolása ellen, a telefon fröccsenésálló, és túlélheti, ha elered az eső. Csak ne merítsük vízbe.

Nord2 kijelző és szoftver

6,43 hüvelykes AMOLED kijelző
2400 x 1080 felbontás
90 Hz-es frissítési frekvencia
Ami az alapvető specifikációkat illeti, a második generációs Nord kijelzője nem sokban különbözik az elsőtől. Ugyanaz a 2400 x 1080 Full HD+ felbontás, 90 Hz-es frissítési frekvencia és HDR10+ nagy dinamikatartomány-kompatibilitás jellemzi.

Ez a valóságban annyit jelent, hogy fényes, magas kontrasztaránnyal és élénk színekkel rendelkezik. Ez egy AMOLED panel, ahogy az a OnePlusnál megszokott, és ez mély feketeszinteket is jelent.

Ha már kritikusak vagyunk, az alapértelmezett “Élénk” módban úgy találtuk, hogy a színeket túlzásba viszi; a kékek, a vörösek és a narancsok mind nagyon túlszaturáltak és irreálisak. Ez kevésbé volt probléma, amikor a képernyő kalibrálását a “Gentle” üzemmódra állítottuk, így sokkal tisztábbnak és természetesebbnek tűnt.

Az Oxygen OS szoftver korábbi verzióival ellentétben a Nord 2 nem engedi, hogy belemerüljünk a kalibrálás apró részleteibe. Ehelyett a két üzemmódot és egy csúszkát kapunk a színhőmérséklet beállításához.

A többnyire fehér képernyők – például a beállítások menüje vagy a Google Play frissítési listája – szögből történő megtekintésekor némi színeltolódás tapasztalható. A szögtől függően egy kicsit a zöld felé tolódik.

A 90 Hz-es frissítési frekvencia azt jelenti, hogy az animációk gördülékenyek és érzékenyek a képernyőn. Nem ez a leglenyűgözőbb dolog a képfrissítésben, hanem az adaptív képfrissítési technológia. Ez azt jelenti, hogy csak akkor kapcsolja be a magasabb képkocka/másodperc számokat, amikor szükséges, így nem pazarolja az energiát, amikor 25/30fps videókat nézel, vagy statikus oldalakat olvasol.

Összességében a panel játékhoz és filmnézéshez nagyszerű (nos, ha egyszer már kikerült az élénk üzemmódból). Nem éri el a 9 és 9 Pro csúcsfényerősségét, de a mindennapi használathoz és médiafogyasztáshoz több mint elég jó. Ráadásul sztereó elülső hangszórókkal van kiegészítve, hogy a hangzás még mélyebb legyen.

A szoftveres oldalon az Oxygen OS legújabb verziójában vannak olyan utalások, amelyek az Oppo befolyását mutatják. Ez várható volt, most, hogy a két vállalat egyesítette szoftveres és K+F csapatait. A beállítások menüje sokkal inkább hasonlít az Oppo ColorOS-éhez, a OnePlus Switch pedig kikerült az Oppo Clone Phone alkalmazás helyett (bár a OnePlus piros és fekete színeivel). Hasonlóképpen a kamera alkalmazás is az Oppo sajátjának tűnik. Néha-néha felvillan az Oppo, esetleg egy felugró ablakban a képernyőn, de a felszínen még mindig nagyon is OnePlus-nak tűnik. Ha ez jelzi a jövőt, akkor gyanítjuk, hogy az Oxygen OS jövőbeli verziói még inkább hasonlítani fognak a ColorOS-re.

Hardver és teljesítmény

MediaTek Dimensity 1200-AI
6GB/8GB/12GB RAM
128GB/256GB ROM
4500mAh akkumulátor
Warp Charge 65
Aki a OnePlus-t a megalakulása óta követi, annak egy dolog fog feltűnni a Nord 2 specifikációs listáján: a processzor. Ez nem egy Qualcomm által gyártott Snapdragon chipset, helyette a OnePlus a MediaTek mellett döntött. Konkrétan a Dimensity 1200-as változatáról van szó. Technikailag ez valójában a Dimensity 1200-AI, amely a OnePlus szerint kizárólag a Nord 2 számára készült, és a két vállalat közösen fejlesztette ki.

Snapdragon-egyenértékben kifejezve, hasonló teljesítményt ígér, mint a Snapdragon 870, amelyről tudjuk, hogy gyors és erős. Minden tesztünk során a Nord 2 nagyon fürge és érzékeny volt. A kezelőfelület rétegei könnyedén siklanak az ujjaink alatt, és minden kedvenc játékunk és alkalmazásunk késedelem nélkül töltődik be.

Ha összehasonlítjuk egy csúcskategóriás, Snapdragon 888-mal szerelt telefonnal, akkor biztosan látni fogjuk a különbséget a pontszámok között, de a mindennapi használat során észrevehetetlenül más érzés, mint egy csúcskategóriás telefon használata. Ennyire gyors és érzékeny, ami nagyszerű hír a MediaTek számára, aki biztosan szeretné lerázni magáról azt a benyomást, hogy csak olcsóbb, kevésbé jó processzorokat készít a kedvező árú okostelefonokhoz – ez már nem így van.

Ami a hardver egyéb részleteit illeti, az Egyesült Királyságban két RAM-változat lesz: 8 GB vagy 12 GB. Az akkumulátor specifikáció ugyanaz, mint a legtöbb legutóbbi OnePlus zászlóshajónál: 4500mAh. És ami izgalmas, hogy az osztott/kettős akkumulátor-kialakítást használja, hogy lehetővé tegye az igazán gyors töltést.

A 2020-as Nordhoz képest a 65W-os Warp Charge technológia felhasználásával emeli a tétet. A való életben ez azt jelenti, hogy egy üres akkumulátort alig több mint 30 perc alatt teljesen feltölthet. Ez azt jelenti, hogy amikor az akkumulátor lemerül, egyáltalán nem kell aggódnia, ha van Önnél Warp Charge adapter. Már 10-15 percig történő bedugása is elég ahhoz, hogy az akkumulátor egy jó része újra feltöltődjön.

Akkumulátor és töltés

Nem mintha az akkumulátor élettartama valaha is aggodalomra adott volna okot. Egy teli akkumulátor a legtöbbször körülbelül másfél napig bírta, napi néhány óra képernyőidővel együtt. Néhányszor sikerült egy nap alatt lemerítenünk, de ez olyan napokon történt, amikor hosszú, több mint háromórás videohívásokat folytattunk a Google Meet-en, valamint a szokásos játékkal és közösségi média böngészéssel töltött időnk mellett.

Ha van hátránya a 65 W-os Warp Charge adapternek, akkor az az, hogy nem ugyanaz, mint a OnePlus 9 és 9 Pro készülékhez mellékelt 65 W-os adapter. USB-A porttal rendelkezik, nem pedig USB-C-vel, így nem használhatod a laptopok és táblagépek meglévő kábeleivel.